Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών

Ελάτε να πάμε για προσκύνημα στο Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών, ένα μέρος που θυμίζει έντονα τα μοναστήρια του Αγίου Όρους με την αρχιτεκτονική του αλλά και τους πνευματικούς του δεσμούς όπως θα ακούσετε παρακάτω.

Φεύγουμε από την Κερκίνη και κατευθυνόμαστε προς το Σιδηρόκαστρο.   Κάνουμε μια παράκαμψη προς το χωριό Ακριτοχώρι, όπου λίγο ποιο πάνω σε μια υπέροχη τοποθεσία με πανέμορφη θέα στη λίμνη Κερκίνη, βρίσκεται το ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου.  

Με τον όρο Ησυχαστήριο χαρακτηρίζεται ένα μοναστικό ίδρυμα που υπάγεται σε μια κυρίαρχη Μονή.

Το συγκεκριμένο Ησυχαστήριο αποτελεί μετόχι της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους. Οι σχέσεις με το περιβόλι της Παναγίας είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένες αφού οι μοναχές έχουν την πνευματική καθοδήγηση του γέροντα Αλέξιου που είναι ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος και τηρεί το Αγιορείτικο τυπικό.

Οι 40 και πλέον μοναχές ασχολούνται με την αγιογραφία, την ιεροραπτική, την παραδοσιακή υφαντική και το χρυσοκέντημα. Πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου, ημέρα της Αποτομής της κεφαλής του Ιωάννου του Προδρόμου.

Τα κτίρια είναι χτισμένα στα αρχιτεκτονικά οικοδομικά πρότυπα των μοναστηριών του Αγίου Όρους με παραδοσιακά δομικά υλικά, όπως πέτρα, μάρμαρο, και κεραμικά τούβλα. Το νέο καθολικό είναι ακριβές αντίγραφο του παλαιού καθολικού της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος (10ου αιώνα) αγιορείτικου ρυθμού, σταυροειδούς με τρούλους.

Στο Ησυχαστήριο φυλάσσονται τίμια λείψανα των Αγίων: Ιακώβου του αδελφοθέου, Τιμίου Προδρόμου και της προμήτορος Άννης.

Αξίζει να το επισκεφθεί κανείς, ιδιαίτερα οι γυναίκες, που δεν μπορούν να επισκεφθούν το Άγιον Όρος, για να πάρουν μια ιδέα της αγιορείτικης βυζαντινής αρχιτεκτονικής και του αγιορείτικου τρόπου ζωής.

Πάμε τώρα λίγο ποιο πάνω από το μοναστήρι. Ο δρόμος συνεχίζει για μερικά μέτρα ακόμα και υπάρχει εκεί μια μικρή λιμνούλα και ακόμα ποιο πανοραμική θέα στη λίμνη Κερκίνη και τη γύρω περιοχή, καθώς και ένα κιόσκι για χαλάρωση και περισυλλογή. Σίγουρα αξίζει αν πάτε στο μοναστήρι να επισκεφτείτε και αυτό το κοντινό όμορφο μέρος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου